Naslovnica

Islam na nišanu (BNZH, Zagreb, 2017.)


 

Filozof kad pjeva, i filozofija i poezija su na dobitku. Preda mnom je upravo takva knjiga filozofa i pjesnika Seada Alića Islam na nišanu. Ova je knjiga poput sunca koje ne zna ni što je istok ni što je zapad, ali njegova toplina svima jednako svijetli.
Oni koji će čitati ovu knjigu upoznat će cijelu antologiju arapskih filozofa-pjesnika čija će im misao rasvijetliti mnoge tamne strane ovog našeg svijeta.
Radujem se što će ova knjiga mladim ljudima otvarati druge knjige.

 

Pišući o filozofu Wasil ibn Ati rođenom u Medini, koji je za života toliko šutio da su mnogi njegovi suvremenici mislili da je nijem, Alić na nišan urezuje riječi:

 

Bilo bi lijepo
za života šutjeti.
Sve što imaš reći
na nišan se da
uklesati.

 

Biti u biti znači pjevati bez tona. Koliko li je ljudi na svijetu, za koje nitko ni ne zna da su živjeli, bez riječi ćutjelo tu pjesmu života. Nisu je znali izreći ali su je disali.

 

Sunce svijetli šutnjom a pjesnik svijetli riječima, to Alić dobro zna, stoga on svemu što šuti daje svoj glas slijedeći onaj Hoelderlinov stih:
...a to što vidjeh, ono sveto, nek mi bude riječju...
Čitati ovu knjigu znači biti u biti, a tko se tako ćuti dok čita ovu dobru knjigu u njemu će misli same od sebe pjevati.

Enes Kišević